Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση για τις τρέχουσες εξελίξεις (27/07/2016)


Ενωτική παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ (Παπαναστασίου)


Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Παπαναστασίου προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου οι Λαϊκές Επιτροπές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους Καρυπίδη και Μαρινόπουλου που ζούν σε καθεστώς απληρωσιάς και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Στην κινητοποίηση, έδωσαν το παρόν και πολλοί εργαζόμενοι των δύο αλυσίδων σουπερμαρκετ και όχι μόνο. Σε συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων με τον διευθυντη του υποκαταστήματος απαίτησαν να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος σε ανέργους ή εργαζόμενους που έχουν μήνες ή (και χρόνια) απλήρωτοι. Ο διευθυντής αρκέστηκε να εκφράσει την "προσωπική του συμπαράσταση" και δηλωσε ότι "θα μεταβιβάσει το θέμα στους αρμόδιους".
Σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιείται συνάντηση του Πανελλαδικού Σωματείου Αρβανιτίδη (Καρυπίδη) με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδη για το ίδιο θέμα καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Μαρινόπουλου στο Ν. Ηρακλείου

Φώτο από παλαιότερη κινητοποίηση στη Λότζια (Ηράκλειο Κρήτης)


Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα καταστήματα και τις αποθήκες της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» στο Νομό Ηρακλείου καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να «πάρουν την τύχη στους στα χέρια τους», να οργανωθούν σε Επιτροπές Αγώνα σε κάθε κατάστημα και να απαιτήσουν συλλογικά τα δίκαια αιτήματά τους. Αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνεται: 
«Οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στην Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στην επιχείρηση "Μαρινόπουλος" στο Νομό Ηρακλείου θέλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση των κινητοποιήσεών μας από αυτή που από τα διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο δείχνουν να ταυτίζεται με τη θέση των συναδέλφων μας στο Ρέθυμνο ή με τη θέση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού μας σωματείου που προσπαθεί να κατευνάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις.
Θεωρούμε πως η λογική της στήριξης του εργοδότη πρέπει να μείνει μακριά από τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου. Είναι ντροπή για τον εργάτη να συμβιβάζεται με την απληρωσιά και τα ψίχουλα που πέφτουν από το πολυτελές τραπέζι των ανταγωνισμών των μεγαλοαφεντικών, που ανταγωνίζονται τα κέρδη και τα πλούτη τους. Ειδικά τώρα, που αφού θησαύρισε στις πλάτες μας, με τον κόπο και τον ιδρώτα μας, είναι έτοιμος να μας πετάξει στο δρόμο για τα δικά του συμφέροντα!
Όσο κι αν ο Μαρινόπουλος προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει ότι την Παρασκευή 22/7/2016 σε τόσες πόλεις στην Ελλάδα (Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα) οι εργαζόμενοι βρίσκονται από το πρωί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στο πλευρό μας έχουμε εργαζόμενους και από άλλους κλάδους που στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κάθε κατάστημα να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να συγκροτήσουνΕπιτροπές Αγώνα! Μέσα από συζητήσεις και Γενικές Συνελεύσεις, να δώσουμε όλοι μαζί συντονισμένη αγωνιστική απάντηση, με ενιαίο συντονισμό, να οργανώσουμε μαζί, ενωμένοι το επόμενο βήμα μας. Κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές της εργοδοσίας, που θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Η απεργία είναι ενέργεια και συλλογική απόφαση που επιλέγουμε για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας! Προσπερνάμε την πλειοψηφία του επιχειρησιακού μας σωματείου που δεν παίρνει μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες φτάνοντας στο σημείο να καλεί ανοιχτά σε συμβιβασμό και σε μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και απεργίες.
Μία επιλογή υπάρχει μπροστά μας! Να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να αγωνιστούμε ταξικά, συλλογικά, να απαιτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας!
Όλοι οι συνάδελφοι να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:
  • Άμεση καταβολή όλου του μισθού μας! Να αποπληρωθεί άμεσα ο μισθός του μηνός Ιουνίου που εκκρεμεί και όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, ολοκληρωμένα και όχι τμηματικά.
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!
  • Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα παραπάνω για τους 12.500 εργαζόμενους της εταιρείας».
Πηγή: 902.gr

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε όλη την Ελλάδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)



Μαζική ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων του Μαρινόπουλου σε όλη την Ελλάδα. Από το πρωί οι εργαζόμενοι αψηφώντας την τρομοκρατία που με διάφορες μορφές (πιο «σταράτες» ή πιο «πλάγιες») είχε εξαπολυθεί από στελέχη της εργοδοσίας και τη διοίκηση του πανελλαδικού-αθηναϊκού σωματείου με σκοπό να «κάτσουμε στα αυγά μας», βγήκαν με θάρρος στην απεργία σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα με συγκεντρώσεις είτε έξω από τα καταστήματα, είτε στα Υπουργεία Εργασίας και Μακεδονίας-Θράκης, αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μαζί ήταν και εργαζόμενοι από άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ (πχ. Αρβανιτίδης-Καρυπίδης στη Θεσσαλονίκη) καθώς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.
Στην Αθήνα, στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, έγιναν χαιρετισμοί από Σωματεία, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα. Μάλιστα την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις και παρουσίες τους στη συγκέντρωση εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία της Αττικής, ενώ στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας χαιρέτησαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από το «Athens Ledra», το Συνδικάτο Φαρμάκου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Πράκτικερ», το κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. 
Στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση εργαζομένων Καρυπίδη και Μαρινόπουλου, με ομιλίες από τους προέδρους του Πανελλαδικού Σωματείου Αρβανιτίδη (Καρυπίδη), του Σωματείου Β. Ελλάδος του Μαρινόπουλου, και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης. Ψηφισμα συμπαράστασης εστάλη και από το Σωματείο Εργαζομένων στην Intracom.
Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και σε άλλες πόλεις όπως στην Καβάλα, στο Ηράκλειο και το Βόλο.


Αναλυτικό βίντεο από την απεργία και τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη




Αναλυτικό βίντεο από την κινητοποίηση από το Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα





Ρεπορτάζ της  ΕΡΤ3 από τη Θεσσαλονίκη









Ρεπορτάζ της "Nea TV" από το Ηράκλειο Κρήτης





Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

Συναδέλφισσες από F16 Ασπρόπυργος, D64 Μάνδρα, F35 Μέγαρα στην Αττική

Από το μεγάλο κατάστημα στο Γέρακα Αττικής

Από Λεωφόρο Αθηνών 104 (Αττική)

Συναδελφοι στη Γέφυρα της Πέτρου Ράλλη (Αττική)

Συνάδελφοι στην Ομόνοια-Αθήνα, προερχόμενοι από Νέα Ιωνία

Αλληλεγγύη της Λαϊκής Επιτροπής Ρέντη, στο τοπικό κατάστημα

Οι συνάδελφοι από τη Σαλαμίνα

Από τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (1)

Από τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (2)

Από τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (2)

Η Καβάλα πάντα μπροστά στον αγώνα

Επίσης από τους συναδέλφους της Καβάλας

Κατάστημα Βαρδάρη (M 108), Θεσσαλονίκη

Η πορεία προς το Υπ. Μακ-Θράκης

Η συγκινητική στιγμή που οι εργαζόμενοι Μαρινόπουλου και Καρυπίδη ενώνονται στο δρόμο, Θεσσαλονίκη

Από την ομιλία της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Οι συνάδελφοι του Καρυπίδη-Αρβανιτίδη που... έχουν πείρα 

Το πανό του σωματείου Αρβανιτίδη στο Υπουργείο Μακ-Θράκης

Άλλη μια άποψη από το Βαρδάρη, Θεσσαλονίκη

Η πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ξεκινά


Οι εργαζόμενοι από το Βόλο βγαίνουν στο δρόμο

...αφού έχουν προηγουμένως περιφρουρήσει την απεργία τους
Πέτρου Ράλλη, Αθήνα

Βαρδάρης, Θεσσαλονίκη

Πορεία προς το Υπουργείο, Θεσσαλονίκη

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη

Ομιλία μπροστά απ' το Υουργείο, Θεσσαλονίκη

Ο αγώνας μας φυσικά δε σταματάει εδώ. Μακάρι να μπορούσαμε να πετύχουμε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των δεδουλευμένων τόσο γρήγορα. Ωστόσο συνεχίζουμε δυναμικά και με την ενότητα που κατακτήσαμε όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, με το Σωματείο Μαρινόπουλου  Β. Ελλάδος, και με τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, κάνουμε σαφές ότι τα αιτήματά μας πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Παράλληλα δεν ξεχνάμε ότι το Σεπτέμβριο κυβέρνηση και ΕΕ θα φέρουν ένα εργασιακό «πακέτο-ταφόπλακα» στα κεφάλια των εργαζομένων, σαρώνοντας ότι δικαίωμα έχει απομείνει. Οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Δεν δημιουργήσαμε την κρίση!
Δεν θα πληρώσουμε (κι άλλο) την κρίση!

Απαιτούμε:

-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - Και οι 12.000 συνάδελφοι στη δουλειά
-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ - Όχι σε ατομικές συμβάσεις και περικοπές αποδοχών και δικαιωμάτων
-ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ κάθε τέλος του μήνα


[σημείωση:
Το φωτογραφικό αφιέρωμα θα εμπλουτίζεται
με νέες φωτογραφίες απ’ όλη την Ελλάδα
Συνεχίστε να επισκέπτεστε το
emathess.blogspot.gr τις επόμενες ημέρες
Στείλτε μας και τις δικές σας φωτογραφίες
στο somateioemathess@gmail.com]

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Καμία αναμονή - Όλοι ενωμένοι 22/7 στην 24ωρη Απεργία!

Την ώρα που μισθοί, καταστήματα και θέσεις εργασίας μας είναι στον αέρα. Την ώρα που ετοιμάζεται το πιο γερό πακέτο αντεργατικών νόμων που θα «ξεπατώσει» όποιο δικαίωμα έχει απομείνει ακόμα στους εργαζόμενους.
Την ώρα που η Εταιρεία έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» είτε να φοβερίζουν, είτε να «πείθουν» με το «καλό» τους συναδέρφους να μην απεργήσουν, η θλιβερή ομάδα της πλειοψηφίας του «πανελλαδικού σωματείου-sesem» κάνει τουρνέ ανά την Ελλάδα παίζοντας το ρόλο του «δερβέναγα» της εργοδοσίας, κρατώντας τα «μπόσικα». Προπαγανδίζοντας ανοιχτά την απεργοσπασία και την επανάπαυση των εργαζομένων στο «περίμενε».
Με εξυπνακισμούς του τύπου «Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός», σπέρνουν την αδράνεια και το φόβο στους συναδέρφους προσφέροντας μέγιστες υπηρεσίες στην Εταιρεία. Ακούστηκε από διορισμένο δήθεν «συνδικαλιστή» μέχρι και το εξής χυδαίο «επιχείρημα»«Μα ρε παιδιά μην κλείνετε τα μαγαζιά, πως θα κάνει τζίρους το αφεντικό μας να μας πληρώσει»!
Όμως, ήδη οι απλοί συνάδερφοι, ενωμένοι σε όλη την Ελλάδα τους γυρίζουν την πλάτη και ετοιμάζονται δυναμικά για την 24ωρη πανελλαδική απεργία με αποφάσεις των κλαδικών σωματείων Εμποροϋπαλλήλων.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι!

Βάζουμε τέρμα στο «δε βαριέσαι» και στο «δε γίνεται τίποτα»!

Να μη λείψει κανείς!

-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
-ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
-ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ Ή ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Παρασκευή 22/7 10.30π.μ. στο Βαρδάρη οι Θεσσαλονικείς, σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα οι υπόλοιποι (επικοινωνήστε με τους συναδέρφους από τα κλαδικά σωματεία, σε κάθε περίπτωση, όποια πληροφορία γίνεται γνωστή θα ανεβαίνει στο site του Σωμ. Β. Ελλάδος emathess.blogspot.gr)

Ενότητα εργαζομένων Μαρινόπουλου-Καρυπιδη, με ταυτόχρονη απεργία 22 Ιούλη


[το παρακάτω είναι δημοσιογραφικό άρθρο]

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» Βορείου Ελλάδας και «Καρυπίδης» - πρώην Αρβανιτίδης. Τα σωματεία τους αποφάσισαν για την Παρασκευή 22 του Ιούλη να προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες.
Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο κατάστημα του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύσσει το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα, διεκδικώντας την καταβολή του μισθού και του επιδόματος αδείας, παλεύοντας συνολικά για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, που βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της «εξυγίανσης» και του «λουκέτου».
Την ίδια μέρα η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» έχει οριστεί για τις 10.30 στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη. «Συνεχίζουμε τον αγώνα» ξεκαθαρίζει το σωματείο, και προσθέτει ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από τα αιτήματα μας, που είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Στο μεταξύ απορρίφθηκε από το δικαστήριο η αίτηση ανακοπής που άσκησε η επιχείρηση, με αίτημα προσωρινής διαταγής κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν και που δικαίωναν τους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα δεδουλευμένα 4,5 μηνών. Με την κίνηση αυτή η εργοδοσία επιχείρησε να μπλοκάρει δικαστικές διαταγές πληρωμών των εργαζομένων.
Ψήφισμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων εξέδωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Κέντρου - Άνω Πόλης, Τούμπας, 5ου διαμερίσματος, Τριανδρίας και Καλαμαριάς.

Πηγή: 902.gr

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Αθήνας για τις 22 Ιουλίου

[σημείωση: ανακοίνωση των συναδέρφων από την Αθήνα που συγκρότησαν επιτροπές αγώνα, συντονιζόμενοι με το σωματείο Β. Ελλάδος και τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων]


Ανακοίνωση-κάλεσμα

Οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο μέσα από τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ των καταστημάτων HYPER Ρέντη(042), HYPER Αργυρούπολης(052),  HYPER Μαρούσι(024),  HYPER Νέας Ιωνίας(033) και Μαρινόπουλος(104), κάναμε την αρχή! Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, κόντρα στο κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν μέσα στα καταστήματα.

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές αποφάσεις συγκροτήσαμε επιτροπές αγώνα κάνοντας δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Προχωρήσαμε σε πετυχημένη στάση εργασίας στις 13/7 με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνάδελφων μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, κινητοποιήσαμε συνάδελφους μας σε πολλά καταστήματα. Με την πίεση μας προς την κυβέρνηση, προκαλέσαμε νέα τριμερή συνάντηση την επόμενη βδομάδα.

Η καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας που υπήρξε σε αρκετά καταστήματα πρέπει να απλωθεί σε περισσότερα! Να σπάσει ο φόβος, η εργοδοτική τρομοκρατία, ο συμβιβασμός με την απληρωσιά. Να μην παρακολουθούμε τις εξελίξεις από απόσταση. Αφορούν τη δουλειά μας, τη ζωή μας! Να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας! Η πίεση μας προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση πρέπει να δυναμώσει!

Συνάδελφοι-ες σε κάθε κατάστημα,

Σας καλούμε σε ενιαίο συντονισμό, να οργανώσουμε από κοινό το επόμενο βήμα μας. Σας καλούμε μέσα από συζητήσεις και Γενικές Συνελεύσεις, να συγκροτήσετε επιτροπές αγώνα, ώστε να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και να δώσουμε όλοι μαζί συντονισμένη αγωνιστική απάντηση.

Στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών αγώνα στις 15/7/2016 αποφασίσαμε:

-Οι επιτροπές αγώνα με τη στήριξη των 4 κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Αττικής, να προχωρήσουμε με πρόταση στις Γενικές Συνελεύσεις των καταστημάτων για ΑΠΕΡΓΙΑ στις 22/7/2016 στη βάση της κλιμάκωσης και του συντονισμού με το σωματείο εργαζομένων του Μαρινόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα που ήδη έχει πάρει απόφαση.
-Να γίνει υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της απεργίας! Να ενημερώσουμε όλα τα καταστήματα για τις αποφάσεις μας, καλώντας τους συναδέλφους σε συντονισμένο, ενιαίο αγώνα.
-Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας την ημέρα της τριμερούς συνάντησης εργαζομένων, εταιρείας και υπουργείου.

Διεκδικούμε:

-Άμεση καταβολή όλου του μισθού μας και του επιδόματος αδείας!
-Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!
-Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!

Κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές της εργοδοσίας, που θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Η απεργία είναι ενέργεια και συλλογική απόφαση που επιλέγουμε για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματα μας! Προσπερνάμε την πλειοψηφία του επιχειρησιακού μας σωματείου που δεν παίρνει μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες φτάνοντας στο σημείο να καλεί ανοιχτά σε συμβιβασμό και σε μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και απεργίες.
Μια επιλογή υπάρχει μπροστά μας! Να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να αγωνιστούμε ταξικά, συλλογικά, να απαιτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας!

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ούτε μία, ούτε 8, ούτε 52 Κυριακές!


Μπορεί η εταιρεία Μαρινόπουλος να αποφάσισε για τους δικούς της λόγους, να μην ανοίξει τα μαγαζιά της την Κυριακή 17 Ιουλίου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι σταμάτησαν τα σχέδια των μεγαλεμπόρων του κλάδου για να καταργήσουν την, κερδισμένη με αγώνες, Κυριακάτικη Αργία .
Γι' αυτό και μεις σαν εμποροϋπάλληλοι, αυτή την Κυριακή δεν ψωνίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των κλαδικών σωματείων Εμποροϋπαλλήλων ανά την Ελλάδα, συμπαραστεκόμενοι στους συναδέρφους άλλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και γενικά του κλάδου που απεργούν ΚΑΙ για λογαριασμό μας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Αθήνα: 

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Σήψη και κατάντια. Απεργοσπαστικό SMS της διοίκησης του "πανελλαδικού σωματείου" (Αθήνα).


«Tο Σωματείο μας δεν έχει προκηρύξει για αύριο καμία απεργία ή στάση εργασίας. H Διοίκηση»

Αυτό το sms έστειλε η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου του «Μαρινοπούλου» στα κινητά τηλέφωνα των εργαζόμενων την Τρίτη το βράδυ, παραμονή της στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει τα κλαδικά σωματεία της Αττικής με τις Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στην επιχείρηση.

Δηλαδή η εργοδοτική διοίκηση έστειλε στους εργαζόμενους... χρεώνοντάς τους (με τις συνδρομές που πληρώνουν) και το κόστος μερικών χιλιάδων SMS, για να τους πει: "Συνάδερφοι, μην απεργείτε αύριο, πηγαίνετε δουλκέψτε απλήρωτοι ακόμα μια μέρα"(!)

Με αυτήν την προκλητική απεργοσπαστική κίνηση το επιχειρησιακό σωματείο εχθρεύεται τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται σε όλη τη χώρα, δίνοντας για άλλη μια φορά τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην εργοδοσία, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και με την απειλή να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο δρόμο.

Μόνο σχόλιο: Σήψη και κατάντια.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!
Συνεχίζουμε για τη διασφάλιση 
όλων των θέσεων εργασίας, 
των μισθών-δικαιωμάτων μας, 
και της τακτικής εξόφλησης των δεδουλευμένων

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Δυναμική συγκέντρωση των εργαζομένων του Μαρινόπουλου έξω από το υπουργείο Εργασίας (Video+Φώτο)


Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας τους και του επιδόματος αδείας.

Την κινητοποίηση προκήρυξαν τέσσερα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου στην Αττική, μετά από εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε δεκάδες καταστήματα και ανταποκρίθηκαν στη διάθεση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε κινητοποίηση.

Σε ορισμένα καταστήματα η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική καθώς οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «δεν πάει άλλο». Είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη, το επίδομα αδείας καταβάλλεται τμηματικά, σε δόσεις, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα εξοφληθεί, δεν γνωρίζουν αν το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά. Σύσσωμοι στη στάση εργασίας συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο Μαρούσι, στην Καλλιθέα, στο Ρέντη, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις. Στο άκουσμα της ανταπόκρισης που συνάντησε το κάλεσμα για κινητοποίηση οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με χειροκροτήματα. Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν και την είδηση πως το Σωματείο των εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα έχει πάρει απόφαση για απεργία την Παρασκευή 22 Ιούλη.

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία», «Όχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική», «Εργάτη, το δίκιο σου να μην το παραδώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, καθώς η εργοδοσία στον «Μαρινόπουλο» είναι παράλληλα ιδιοκτήτες της επιχείρησης «ΦΑΜΑΡ» που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Φαρμάκου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Στο αίτημά τους να πάρουν κυβέρνηση και υπουργείο μέτρα για να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, ο υπουργός στην ουσία «ένιψε τας χείρας» του. Όπως είπε, το υπουργείο «δεν μπορεί να επιβάλει την πληρωμή των εργαζομένων», αλλά μόνο να φέρει την εργοδοτική πλευρά απέναντί τους, ορίζοντας μια νέα συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όσο για το αίτημα να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι βρεθούν στην ανεργία να δοθεί προτεραιότητα στις αποζημιώσεις τους έναντι των απαιτήσεων πιστωτών της επιχείρησης, είπε πως ο σχετικός νόμος «είναι δεδομένος» και δεν πρόκειται να αλλάξει. «Τελικά, οι εργαζόμενοι είναι ανοχύρωτοι;». Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα εργαζόμενης που τέθηκε στο τέλος της συνάντησης, δεν αφήνει αμφιβολίες. «Σαφέστατα», απάντησε ο υπουργός

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του επιχειρησιακού σωματείου, εκλεγμένος στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου η οποία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από τον αγώνα. Έτσι, μια μέρα πριν τη στάση εργασίας έστειλε μαζικά μηνύματα στους εργαζόμενους ενημερώνοντάς τους πως το σωματείο «δεν έχει προκηρύξει καμία απεργία ή στάση εργασίας για σήμερα».

Σποτ για τη Στάση Εργασίας 13/7 στην Αττική (Video)

Προωθητικό σποτ για την Παναττική κινητοποίηση (4ωρη στάση εργασίας  08.00-12.00 με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας 10.00) την Τετάρτη 13/7, που κήρυξαν, μετά από απαίτηση των συναδέρφων, τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων-Ιδ. Υπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά, Δυτ. Αττικής, Λαυρεωτικής


Ένα κουράγιο και καλή επιτυχία στους συναδέρφους.
Είμαστε μαζί τους και συντονιζόμαστε για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

(ακολουθεί η ανακοίνωση των τεσσάρων κλαδικών σωματείων της Αττικής)

«Εργαζόμενοι στη "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ",

Είμαστε απλήρωτοι, η αγωνία μεγαλώνει, η κατάσταση σε κάθε κατάστημα χειροτερεύει!

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, ημέρα παναττικής δράσης των κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής στα καταστήματα της "Μαρινόπουλος", έγινε ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση των εργαζομένων της επιχείρησης, απέναντι στην επίθεση και τα σχέδια της εργοδοσίας. Δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, με μάζεμα υπογραφών και με συζήτηση, συγκροτήσαμε σε αρκετά καταστήματα Επιτροπές Αγώνα προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Πήραμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις!

Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις μας δεν μπορούν να καλυφτούν με υποσχέσεις και ευχολόγια από την εργοδοσία και τα τσιράκια της, με δήθεν μελλοντικούς "σωτήρες" ή αποφάσεις δικαστηρίων που τάχα δημιουργούν ευφορία!

Τα κλαδικά σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζόμενων στηρίζουν τις παραπάνω αποφάσεις των εργαζομένων και δίνουν συνέχεια με την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 13 Ιουλίου 8 π.μ. - 12 μ.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Αττική να πάρουν τη σκυτάλη των αγώνων από τους συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα που μέσα από το νέο αγωνιστικό σωματείο που συγκρότησαν, προχώρησαν σε πετυχημένη και μαζική απεργία την προηγούμενη Παρασκευή!

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Όλοι οι εργαζόμενοι στον "Μαρινόπουλο", σε κάθε κατάστημα και στις αποθήκες, με οποιαδήποτε μορφή εργασιακής σχέσης να απαντήσουμε ενωμένοι, αγωνιστικά! Να μην περάσει ο διαχωρισμός ανάμεσά μας, να μην περάσουν αντιλήψεις ατομικής λύσης. Να σπάσει ο φόβος και η εργοδοτική τρομοκρατία! Να απαντήσουμε αγωνιστικά σε όσους μας θέλουν να παρακολουθούμε παθητικά την απληρωσιά μας, καλλιεργώντας την αναμονή. Ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή που όλα είναι στον αέρα, δεν πρέπει να αφήνουμε χρόνο και να συσσωρεύονται απλήρωτα δεδουλευμένα! Είναι ο κόπος μας και δεν το χαρίζουμε!

Απεργούμε και απαιτούμε:

- Άμεση καταβολή όλου του μισθού μας και του επιδόματος αδείας! Καμία οικογένεια δεν ζει με 150 ευρώ!

- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!

- Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!»

Γερμανία: Απλήρωτες σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ώρες εργασίας

[Επειδή πολλά λέγονται για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη, και για διάφορα "γερμανικά" ή "σκανδιναβικά¨μοντέλα εργασίας, σε σύγκριση με την όντως επίσης άθλια κατάσταση στην Ελλάδα, τα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με την απληρωσιά των υπερωριών στη Γερμανία είναι ενδεικτικά.
Σημ: Το παρακάτω είναι δημοσιογραφικό άρθρο]

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ώρες εργασίας από υπερωρίες εργαζόμενων δεν πληρώθηκαν το 2015 στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας που εμπεριέχονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Saarbrücker Zeitung».
Το 2015 αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ώρες οι υπερωρίες των εργαζομένων, από αυτές οι 816,2 εκατ. ώρες εργασίας πληρώθηκαν, ενώ για τις 997,1 εκατ. ώρες εργασίας δεν κατεβλήθη καμία αμοιβή!
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων που απασχολήθηκε το 2015 κατά μέσο όρο 46,8 ώρες περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του, δηλαδή για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, οι απλήρωτες υπερωρίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από άτομα που διαθέτουν υψηλά εργασιακά προσόντα.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρά τη θετική οικονομική συγκυρία για τις γερμανικές επιχειρήσεις, πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να μην κάνουν προσλήψεις, αλλά να καλύπτουν τις αυξημένες απαιτήσεις με υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού.

πηγή: 902.gr

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Στην Αττική: 4ωρη Στάση Εργασίας στις 13/7 αποφάσισαν τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνάδερφοι στην Αθήνα και όλη την Αττική με απόφαση των κλαδικών σωματείων Εμποροϋπαλλήλων της περιοχής. Ακολουθεί απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας:

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, ημέρα Παναττικής δράσης των κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων – ιδιωτικών υπαλλήλων Αττικής στα καταστήματα της Μαρινόπουλος, έγινε ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση των εργαζομένων της επιχείρησης, απέναντι στην επίθεση και τα σχέδια της εργοδοσίας. Δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, με μάζεμα υπογραφών και με συζήτηση, συγκροτήσαμε σε αρκετά καταστήματα επιτροπές αγώνα προτάσσοντας τα δίκαια αιτήματα μας. Πήραμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις!

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8.00πμ – 12.00μμ
ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ & ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10πμ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σταδίου 29, Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠ. ΚΑΤΑΣΤ/ΤΩΝ & ΙΔΙΩΤ. ΕΠΙΧ/ΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ


για περισσότερες λεπτομέρειες:

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο Μαρινόπουλο


Για τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Μαρινόπουλο δεν πρέπει να εξετάζονται αποκομμένα από τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο του εμπορίου. Οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα των επιχειρήσεων είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο, αποτέλεσμα ενός ισχυρού ανταγωνισμού μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με θύματά τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς προμηθευτές.

Την ιδία στιγμή που ο Μαρινόπουλος επεξεργάζεται διάφορα σχέδια εξυγίανσης-μεταβίβασης ή πώλησης έχοντας σε αναμονή και αγωνία τους χιλιάδες εργαζόμενους, ο Βασιλόπουλος απολύει πρωτοπόρους συνδικαλιστές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα LIDLπροσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, με καμπανιές που παρουσιάζουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα καταστήματα ως παράδεισο! Στα Practikerη εργοδοσία προκαλεί φέρνοντας πρόταση για συλλογική σύμβαση, στα 586+2 ευρώ!

Οι εργαζόμενοι στο Βερόπουλο μπροστά στις συμφωνίες με τον Όμιλο Μετρό, δέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες σαρωτικό χτύπημα στα δικαιώματά τους με μειώσεις μισθών ως και 35%, σε έναν χώρο που αρκετοί πλέον εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι. Αντίστοιχα στον Καρυπίδη στη Βόρεια Ελλάδα για τους 1400 εργαζόμενους η καθυστέρηση των δεδουλευμένων φτάνει τους 6 μήνες.

Πικρή εμπειρία υπάρχει από την Ατλάντικ των 160 καταστημάτων, που μόλις πριν 5 χρόνια έκλεισε! Λίγο πριν «σκάσει» το κανόνι και πεταχτούν στο δρόμο 4.000 εργαζόμενοι, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είχε οξυνθεί στο όνομα της πλάτης που πρέπει να βάλουν όλοι για να σωθεί η εταιρεία, ενώ τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων συσσωρεύονταν, οι πληρωμές γίνονταν με δωροεπιταγές, η πολυειδικότητα ήταν ο κανόνας.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο δεν πρέπει να δεχτούν, ειδικά σε αυτές συνθήκες, καμία καθυστέρηση στους μισθούς, στο επίδομα αδείας, να μη δέχονται τμηματικές καταβολές στη μισθοδοσία, να μην κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματά τους.

Τελικά ποιοι κλείνουν τις επιχειρήσεις;

Σταθερά μέσω της εργοδοσίας, πολιτικών κομμάτων που υπερασπίζονται το σύστημα της εκμετάλλευσης, αλλά και στημένων δημοσιευμάτων, υπάρχουν έντονες φωνές που στοχοθετούν τις απαιτήσεις των εργαζόμενων ως το βασικό λόγο που οι επιχειρήσεις κλείνουν. Αυτές οι φωνές δεν είναι ουδέτερες. Έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να σπείρουν την υποταγή, να τσακίσουν τις διεκδικήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, να χτυπήσουν τους αγώνες.

Ας δούμε την πραγματικότητα! Ηλεκτρονική, Ατλάντικ, Sprinter, Φωκάς, Κωνσταντακάτος, raxevsky, ΝΕΟΣΕΤ, Κορασίδης, Παπασωτηρίου κ.α! Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν έκλεισαν από τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις ή τους αγώνες των εργαζομένων. Είναι η κρίση του συστήματος, οι ανάγκες της κερδοφορίας, της επανεπένδυσης κεφαλαίων σε κλάδους και υποκλάδους που η κερδοφορία είναι υψηλότερη, που «εξαναγκάζει» τους εργοδότες σε κλεισίματα, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο να μη μείνουν απαθείς!

Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός από τις εξελίξεις, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από τις δήθεν δεσμεύσεις της εργοδοσίας, τα επιχειρηματικά κόλπα με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, στις πλάτες των εργαζόμενων.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχηθεί πίσω από αιτήματα που δεν ταυτίζονται με τα δικά του! Η εμπειρία έχει δείξει πως όπου υπήρχε ταύτιση συμφερόντων, όταν ο εργαζόμενος αντιμετώπισε τα συμφέροντα του από την οπτική πλευρά της εργοδοσίας, βγήκε χαμένος και δαρμένος! Αντίστοιχα όπου υπήρχε δράση, ανησυχία και συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι εργαζόμενοι απέσπασαν οφειλόμενα, δικαιώματα.

Να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τα δικαιώματα μας!

Κόντρα σε κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και επιχειρησιακό σωματείο που συντονίζονται καλλιεργώντας τον κοινωνικό εταιρισμό και τον εφησυχασμό, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν το βηματισμό τους, την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Μπροστά μας φανερώνονται δύο πιθανά ενδεχόμενα. Ή η επιχείρηση θα κλείσει, όπως και η πλειοψηφία αυτών που μπήκαν στο άρθρο 99 αλλά δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό και στα επιχειρηματικά παιχνίδια, ή θα μπει σε μία νέα φάση με εξαγορές-συγχωνεύσεις, με κλεισίματα καταστημάτων και με νέο εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους.

Το οποιοδήποτε «σχέδιο εξυγίανσης» αν υπάρξει, θα έχει μοναδικούς χαμένους τους εργαζόμενους!Πάνω σε ένα πλάνο που απαιτούνται κέρδη, γεμάτα ράφια, τροφοδότηση, επανασυμφωνίες με τους μεγάλους προμηθευτές, οι αξιώσεις της επιχείρησης όπως παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, δείχνουν ξεκάθαρα τις μελλοντικές προθέσεις. Στο σχέδιο παρουσιάζονται οι πλευρές της επόμενης μέρας, προσδοκώντας σε αμίλητους εργαζόμενους, με τσακισμένους μισθούς, με εντατικοποίηση της εργασίας.

Η επιχείρηση στις προτάσεις της στο σχέδιο εξυγίανσης αναφέρει τα εξής: «…ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ευέλικτη παραγωγική διαδικασία και στις αποτελεσματικές διαδικασίες διοίκησης και γενικά στην ανάπτυξη ικανοτήτων που θα επιτρέψουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους, αλλά και την μείωση των απωλειών κατά την παραγωγή…Επομένως δραστική μείωση αρχικά και κατόπιν αυστηρά συγκρατημένη αύξηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας για την επόμενη 15ετία…». Αυτό με απλή γλώσσα σημαίνει μείωση μισθών, μείωση των θέσεων εργασίας, έστω κι αν στην παρούσα φάση επιλέγεται να μην αναφερθεί κάτι τέτοιο ρητά, διατυπώνοντας όμως με σαφήνεια το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί.

«…αφομοίωση της φιλοσοφίας του projectmanagement (μετρησιμότητα, χρονική έργων/ βελτιστοποίηση των χρόνων): H ενσωμάτωση των λειτουργιών και των διαδικασιών προγραμματισμού σε επίπεδο έργου, θα έχει σαν σκοπό την αύξηση της αποδοτικότητας…» Η παραπάνω διατύπωση σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζόμενων, πλήρη αποδοχή της ευελιξίας. 

Τέλος, στο σχέδιο εξυγίανσης, η επιχείρηση συμπεριλαμβάνει στις «απειλές που αντιμετωπίζει στα πλαίσια του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται» και τις απεργίες! Ο ισχυρισμός πως οι απεργίες συνιστούν απειλή, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία αντιλαμβάνεται τις διεκδικήσεις, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Για όλες τις παραπάνω διατυπώσεις και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου όχι απλά δεν έβγαλε κιχ, αλλά τις συνυπόγραψε, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους εκ των υστέρων, κάνοντας συναντήσεις στα κλεφτά και εν αγνοία τους, αποφασίζοντας χωρίς γενικές συνελεύσεις.

Απέναντι λοιπόν στην εργοδοσία, την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου και σε μία κυβέρνηση που όχι μόνο δεν κατάργησε τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, αλλά ψηφίζει και δρομολογεί νέα βάρβαρα μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, δε μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Οργάνωση και δράση τώρα!

Είτε με την ίδια σύνθεση, είτε με νέο αγοραστή, χρειάζεται τώρα αγώνας για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να υπάρχει τακτική και σταθερή καταβολή μισθών και επιδομάτων, καμία βλαπτική μεταβολή σε δικαιώματα. Απαιτείται παράλληλα σταθερή επαγρύπνηση για το χειρότερο σενάριο, ώστε να διασφαλιστεί ο κόπος και ο ιδρώτας των εργαζόμενων.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα στα καταστήματα, σε κάθε πόλη, να δυναμώσουν το σωματείο εργαζόμενων στις επιχειρήσεις του Ομίλου Μαρινόπουλου στη Β. Ελλάδα, να οργανωθούν στα κλαδικά τους σωματεία. Είναι τα σωματεία που έχοντας στις γραμμές τους, εργαζόμενους από τον κάθε εργασιακό χώρο, μπορούν να τους συνενώσουν στην κοινή πάλη απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και από καλύτερες θέσεις την επίθεση, να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και τις ζωές μας.

Ιούλης 2016

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές


[Το παρακάτω είναι δημοσιογραφικό άρθρο]

Τη νέα επίθεση στα Εργασιακά προετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία οριοθετεί την προπαγάνδα της και κυρίως την τακτική της, όχι βέβαια απέναντι στο «κουαρτέτο», με το οποίο υπάρχει συμφωνία για το πλαίσιο των ανατροπών, στη βάση του τρίτου μνημονίου, αλλά απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό.
Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι προπαρασκευαστική των διαπραγματεύσεων από τη σκοπιά των θεμάτων που θα συζητηθούν και των αποφάσεων που θα παρθούν, αλλά από τη σκοπιά της καλλιέργειας κλίματος ώστε οι αντεργατικές ανατροπές να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται ξανά να δώσει εξετάσεις στο κεφάλαιο και να επιβεβαιώσει τόσο την αποφασιστικότητά της να περνάει μέτρα που υπηρετούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, όσο και την ικανότητά της να κάνει τη βρώμικη δουλειά, ενσωματώνοντας και χειραγωγώντας τις δίκαιες αντιδράσεις του λαού.
Σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της έγγραφο 21 σελίδων του κουαρτέτου για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, που της παραδόθηκε μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό:
Για τον κατώτατο μισθό αναφέρει ότι παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το πάγωμα της προϋπηρεσίας στα 9 - 10 χρόνια, και ότι η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, και ότι παρόμοια δομή κατώτατου μισθού δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Αναφέρει επίσης ότι οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχιστούν, και από το 2017 ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα είναι ένα ποσό αναφοράς (single rate), χωρίς επιδόματα και τριετίες.
Για τον καθορισμό του μισθού: Κάνει επίκληση των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν στην ΕΕ και αναφέρει ότι ο κατώτερος μισθός θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας (επίπεδα ύφεσης ή ανάπτυξης), το ποσοστό ανεργίας, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ανάγκη αύξησης των θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός.
Για την «ευελιξία αμοιβών» (wage flexibility) και τις συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης, αναφέρει ότι το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών για να αντέξουν στην κρίση.
Για την αύξηση του ορίου απολύσεων ως 10%, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δυο περιοχές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: α) το κατώφλι για τον ορισμό των συλλογικών απολύσεων και β) η απαίτηση για διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων».
Το πρώτο αναφέρεται στο όριο των νόμιμων απολύσεων, και το έγγραφο τονίζει ότι «θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ (98/59/ΕΛ), δηλαδή οι νόμιμες απολύσεις που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων κάθε μήνα, να αυξηθούν από το 5% στο 10% του αριθμού των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δε, με την αλλαγή αυτή το 10% θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω.
Το έγγραφο αναφέρει ως παραδείγματα, περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν, υποστηρίζοντας ότι με την αύξηση του ορίου των απολύσεων, θα είναι λιγότερες οι επιχειρήσεις που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό ομαδικών απολύσεων ή στο ξαφνικό λουκέτο.
Επίσης, θεωρεί «ντε φάκτο» την κατάργηση των περιορισμών για ομαδικές απολύσεις, και επικαλείται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ. Προτείνει δε, να διερευνηθεί κατά πόσο η προστασία των εργαζομένων από ομαδικές απολύσεις μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, όπου το 2012 καταργήθηκε η διαδικασία έγκρισης ομαδικών απολύσεων, και διατηρείται η υποχρέωση «διαπραγματεύσεων» με «καλή πίση», με τα συνδικάτα.
Για το συνδικαλιστικό νόμο ζητά τη ριζική αναμόρφωσή του και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες, αλλά και τη συμμόρφωση των οργανώσεων με δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα των απεργιών. Σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε αποφάσεις σωματείων, υποστηρίζει την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία των εργαζομένων, και όχι με τα ποσοστά της απαρτίας που ορίζονται για τις συνελεύσεις.
Για την ανταπεργία εργοδοτών (λοκ άουτ) αναφέρει το «αμυντικό λοκ άουτ», που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και το «επιθετικό λοκ άουτ» σε καταχρηστικές απεργίες, με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων, για μείωση ζημιών.

πηγή: 902.gr

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή απεργία! Μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και αλλού! (ΦΩΤΟ)


Με απεργιακές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βέροια και Κατερίνη, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου Μαρινόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων και το ΠΑΜΕ.
Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει τις περιοδείες και τις συσκέψεις με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για την οργάνωση του αγώνα και τη δημιουργία επιτροπών αγώνα του Σωματείου. Παράλληλα, πρωτοστατεί στη δημιουργία κοινού μετώπου με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου σε όλη την Ελλάδα και με τα κλαδικά σωματεία.
Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, δεν σταματάμε σε μία απεργία, δεν μας τρομάζει το μέγεθος του Μαρινόπουλου διότι το δικό μας είναι πολλαπλάσιο όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Και σήμερα δείξαμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να απαιτήσουμε τα δεδουλευμένα μας και τις θέσεις εργασίας είναι μαζικά, μαχητικά, μεθοδευμένα, με επιμονή και υπομονή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν έκαναν ακόμη το βήμα, που δεν συντάχθηκαν με τα δικά τους συμφέροντα, να συνταχτούν μαζί μας, να δυναμώσει ακόμη πιο πολύ η φωνή των δικών μας συμφερόντων. Κάναμε ξεκάθαρο προς όλους πως οι ζωές μας δεν χωράνε σε μνημόνια και πτωχευτικούς κώδικες.
Δώσαμε απάντηση στην τρομοκρατία που εξαπέλυσε η εταιρία τις προηγούμενες μέρες για να σπάσει την απεργία. Δώσαμε απάντηση σε όλους αυτούς που μας θέλουν σιωπηλούς και φοβισμένους να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε σωτήρες και εκμεταλλευτές.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα να συνταχτούν με τα δικά τους συμφέροντα, να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε:

-Καμία απώλεια θέσεων εργασίας 
-Καμία περικοπή μισθών - δικαιωμάτων
-Σταθερή εξόφληση των μισθών



Στη Θεσσαλονίκη

Από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το κατάστημα «Μαρινόπουλος» στο Φάληρο. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο κατάστημα «Μαρινόπουλος» στο Βαρδάρη, από όπου στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Οι εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, τις περικοπές μισθών και επιδομάτων, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία. Δηλώνουν οργισμένοι, γιατί η εταιρεία για την οποία δούλευαν με αυταπάρνηση τόσα χρόνια και της χάρισαν απίστευτα κέρδη, τώρα, με πρόσχημα την κρίση, ετοιμάζεται να τους λιανίσει. Όπως λένε σχεδιάζει τη νέα επίθεση, είτε με κλείσιμο καταστημάτων, είτε με απολύσεις, είτε με ατομικές συμβάσεις, είτε και με όλα αυτά μαζί.
Μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, Ηλίας Τζιώνας, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν υποκύπτουμε στα κελεύσματα της εταιρείας για υποταγή, είμαστε εδώ υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας, βγαίνοντας μπροστά στον αγώνα. Απαιτούμε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην αλλάξουν οι συμβάσεις, να πληρωνόμαστε στην ώρα μας γιατί παρά τις υποσχέσεις της εταιρείας, είμαστε και σήμερα απλήρωτοι.
Στέλνουμε μήνυμα συνέχισης του αγώνα προς όλους τους αποδέκτες, εργοδοσία, εργοδοτικό συνδικαλισμό, κυβέρνηση. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Με τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτή είναι η αρχή. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».
Με τα πανό τους και φωνάζοντας συνθήματα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «τα δικαιώματά σου να μην τα παραδώσεις, Μαρινόπουλε την κρίση εσύ να την πληρώσεις», διαδήλωναν.

Στην Καβάλα

Οι απεργοί πραγματοποίησαν αρχικά απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Ιχθυόσκαλας και στη συνέχεια στο κατάστημα της Δημοτικής αγοράς. Διαδήλωσαν ενάντια στις απολύσεις και στις περικοπές προσωπικού, ενάντια στις ατομικές συμβάσεις, και απαίτησαν καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων, σταθερή εξόφληση των μισθών στο τέλος κάθε μήνα.





Αρχείο PDF: Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση της Εργατικής Συγκέντρωσης στο Βαρδάρη